2 mijë kaseta të k rimeve dhe dëshmitë rrëqethëse, i riu: T’i shohë bota çfarë bënë serbët

admin 0

2 mijë kaseta të k rimeve dhe dëshmitë rrëqethëse, i riu: T’i shohë bota çfarë bënë serbët

Në këtë dhomë janë vr arë 51 shqiptarë të Kosovës, nga të cilët 23 fëmijë. Fadil Muçolli rrëfen se si serbët i ma sakruan 14 anëtarë të familjes. “Këtu kanë qenë 51 brenda, prej tyre kanë qenë fëmijë 23, prej foshnjës 6 muajshe deri te vajza ime që ka qenë 13 vjeçare. Në këtë ma sakër është m asakruar familja Muçolli, familja Elshani, familja Ceraku, familja Hoxha. Në këtë m asakër unë i kam 14 anëtarë të familjes së ngushtë, 2 prindërit, 4 motra, bashkëshorten me 4 fëmijë, dhe bashkëshortja e vëllait me 2 fëmijë“ tha Fadil Muçolli.
Në 15 janar u kujtua ma sakra e Reçakut. Esat Shala, një i ri nga Kosova i cili vijon mbledhjen e dëshmive, kasetave dhe provave të tjera për të dokumentuar për herë të dytë përpara ndërkombëtarëve kr imet m akabre të serbëve flet për “ABC”.
Unë së bashku me Nysret Pllanën, profesorin, i cili më ka mbështetur shumë, kemi afër 1800-2000 kaseta të ndryshme, të formateve të ndryshme, ka të mëdha, ka të vogla, edhe CD. Unë kam filluar (ti mbledh) para 10 vjetësh, ndërsa Nysret Pllana ka qenë edhe ushtar i UCK-së, edhe ka transmetuar lajmet gjatë l uftës, edhe ai ka filluar para viteve ‘90-të, dhe bashkë me të, sot bashkëpunojmë, dhe mbledhim incizime. Kur dëgjojmë që ka dikund ndonjë incizim, shkojmë dhe e marrim. Ku është bërë l uftë në Kosovë, ne i kemi të incizuara, cdo fshat, cdo qytet, ne të gjitha i kemi, për cdo ma sakër që është bërë në Kosovë, i kemi” tha Esat Shala.
I riu vijon më tej duke thënë se kr imet duhen dëshmuar, nuk duhet të qëndrojmë në heshtje. “Është dashur që pas përfundimit të l uftës të dëshmoheshin këto k rime, jo ti mbanin, që 21-22 vjet pas luftës, këto ma sakra të mbesin në heshtje dhe të mos i dokumentonin. Për t’ia mbyllur gojën Serbisë, për t’i treguar shih cfarë ke bërë…pasi që shteti i Kosovës ka fjetur 22 vjet pas përfundimit të luftës, mua më ka shtyrë, se unë jam rritur me ushtarë të UCK-së, dhe kemi pritur që shteti të bëjë dicka dhe nuk ka bërë asgjë, dhe dikush është dashur të dalë në skenë, si unë dhe profesori Nysret Pllana për tu marrë me kr imet e l uftës”tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *