Rama i gatshëm ta rishikojë “Ballkanin e hapur” nëse qytetarët i thonë jo kësaj nisme

Rama i gatshëm ta rishikojë “Ballkanin e hapur” nëse qytetarët i thonë jo kësaj nisme

Rama i gatshëm ta rishikojë “Ballkanin e hapur” nëse qytetarët i thonë jo kësaj nisme

Kryeministri Edi Rama ka deklaruar se do të rishikojë “Ballkanin e hapur” nëse qytetarët i thonë “Jo” nismës së tri vendeve ballkanike, Shqipërisë, Serbisë e Maqedonisë së Veriut.
Këshillimi Kombëtar, i lansuar më 24 dhjetor të vitit të kaluar nga kryeministri Rama, është iniciuar publikisht e zyrtarisht të enjten, ku nëpër shtëpitë e qytetarëve kanë filluar të mbërrijnë anketa, në të cilën është edhe pyetja nëse “Ballkani i hapur” është në interes të Shqipërisë.

Pasi është iniciuar zyrtarisht Këshillimi Kombëtar, kryeministri Edi Rama është pyetur nga gazetarët se nëse qytetarët thonë “jo” për “Ballkanin e hapur” a do tërhiqeni nga nisma?

“Do ta shikojmë. Patjetër me shumë vëmendje. E përsëris, është nevoja jonë për ta marrë këtë opinion. Për nismën ‘Ballkani i hapur’ ka njerëz që mendojnë se nuk është gjëja e duhur, por ka të tjerë që mendojnë se është i rëndësishëm, edhe për këtë ne do t’u drejtohemi shqiptarëve. Nuk është një nevojë taktike, por një nevojë reale për ta marrë këtë opinion dhe për të pasur një ide të qartë se çfarë mendojnë njerëzit pavarësisht partive, pavarësisht ndasive të përditshme”, deklaroi Edi Rama.

Minishengeni ballkanik, i shndërruar më pas në “Ballkani i hapur” është nismë e kryeministrit Edi Rama, presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe ish-kryeministrit të Maqedonisë Veriut, Zoran Zaev. Kjo nismë është kundërshtuar nga tri vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, si Kosova, Bosnjë-Hercegovina e Mali i Zi.

Tirana më 21 dhjetor të vitit që sapo lamë pas ka qenë qyteti mikpritës për takimin e radhës së “Ballkanit të hapur”. Në kuadër të këtij samiti kryeministri Edi Rama u shpreh se ata që nuk e duan ‘Ballkanin e hapur” duan diçka tjetër, ndërsa bëri thirrje që kush e do Procesin e Berlinit duhet t’i bashkohet kësaj tryeze, transmeton Koha.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, u shpreh qartë se nisma “Ballkani i hapur” nuk ka lidhje me Serbinë e Madhe apo me Shqipërinë e Madhe. Vuçiqi u shpreh në Tiranë se ai kërkon të ndihet si në shtëpinë e tij kur vjen në Shqipëri, ashtu sikundër edhe shqiptarët duhet të ndihen si në shtëpinë e tyre kur shkojnë në Serbi apo Maqedoninë e Veriut.

Leave a comment

Your email address will not be published.