Ja propozimi i Escobar dhe Lajçak ndaj Kosoves per komunat me shumice serbe qe po ia ben 8 me 2 Albin Kurtit

Ja propozimi i Escobar dhe Lajçak ndaj Kosoves per komunat me shumice serbe qe po ia ben 8 me 2 Albin Kurtit

Ja propozimi i Escobar dhe Lajçak ndaj Kosoves per komunat me shumice serbe qe po ia ben 8 me 2 Albin Kurtit

Ja propozimi i Escobar dhe Lajçak ndaj Kosoves per komunat me shumice serbe qe po ia ben 8 me 2 Albin Kurtit.Escobar e Lajçak pritet qē modelin e “Belgjikēs Lindore” t’ia propozojnē Kosovēs pēr komunat me shumicē serbe.Pēr,faqēsuesi i Qeverisē Ame,rikane pēr Ballkanin Perēndimor, Gabriel Escobar, me pēr,faqēsuesin e Posaçēm tē BE-sē pēr dialogun Kosovē-Serbi, Miroslav Lajçak, pritet tē qēndrojnē nē Kosovē nga 31 janari deri mē 2 shkurt. Deri mē tani ēshtē bērē e ditur se dy emisarēt do tē zbarkojnē nē Kosovē me modele tē reja pēr Asociacionin e Komunave Serbe (AKS). Demokracia.com ek sklu,zivisht ka mēsuar se njē prej modeleve qē pritet t’i prezantohet lidershipit kosovar ēshtē i ngjashēm me atē tē komunitetit gjermanofolēs nē Belgjikē, i ashtu,quajturi model i “Belgjikēs Lindore”.BE-ja dhe SHBA-ja duket se janē tē vendosura qē çēshtjen Asociacionit tē Komunave Serbe ta zgjidhin brenda kētij viti.Dy emisarēt ndēr,kombētarē, Gabriel Escobar dhe Mirsolav Lajçak, do tē vijnē nē Kosovē mē 31 janar, ku pritet tē takohen me liderēt e vendit, duke pēr,fshirē kētu edhe krye,ministrin Albin Kurti. Kētij tē fundit, pritet qē t’ia para,qesin edhe disa modele tē mundshme pēr Asociacionin e Komunave Serbe.Demokracia.com ka mēsuar ekskluzivisht se njē prej modeleve para tē cilēs do tē gjendet Kurti ēshtē i ngjashēm me atē tē komunitetit gjermanofolēs nē Belgjikē, qē si rajon njihet edhe si “Belgjika Lindore”.Model i ngjashēm me atē qē do t’i prezantohet sē shpejti Kosovēs ēshtē ky i komunitetit gjermanofolēs (DG = Deutschsprachige Gemeinschaft), si njē nga entitetet e fe,deruara tē Belgjikēs. Gjuha gjermane pēr,doret nē shērbimin civil, nē shkolla dhe nē gjy,kata. DG shtrihet nē pjesēn lindore tē Belgjikēs, duke mbuluar njē sipērfaqe prej 854 kilometra katrorē pērgjatē kufijve tē vendit me Gjermaninē, Holandēn dhe Luksemburgun.Rreth 77,000 njerēz jetojnē nē nēntē komunat e DG-sē, nē kryqēzimin e dy kulturave, gjermane dhe latine.

Leave a comment

Your email address will not be published.