LAJMI FUNDIT | Albin Kurti “Dridh” Serbinë i del ne ‘Mbrojtje’ Shqiptarëve në Serbi -Ka një Kërkesë për Shqiptarët e Luginës !!!

LAJMI FUNDIT | Albin Kurti “Dridh” Serbinë i del ne ‘Mbrojtje’ Shqiptarëve në Serbi -Ka një Kërkesë për Shqiptarët e Luginës !!!

LAJMI FUNDIT | Albin Kurti “Dridh” Serbinë i del ne ‘Mbrojtje’ Shqiptarëve në Serbi -Ka një Kërkesë për Shqiptarët e Luginës !!!

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë se është duke e përcjellë me vëmendje situatën e pasivizimit të adresave të shqiptarëve në Luginën e Preshevës.“Kjo fushatë ku ndër banorëve shqiptarë të Luginës së Preshevës është e pa pran ueshme dhe duhet të ndërpritet sa më parë”, citohet të ketë thënë Kurti gjatë një takimi me kryetarin e Këshillit Kombëtar Shqiptar në Serbi, Ragmi Mustafa.Sipas një njoftimi të zyrës së kryeministrit Kurti, çështja e pasivizimit të adresave të banorëve shqiptarë të komunave me shumicë shqiptare, posaçërisht është int ensif ikuar në Medvegjë.Në Serbi nuk ka numër të saktë të banorëve shqiptarë, pasi shqiptarët patën bo jk o tuar regjistrimin e popullsisë të bërë më 2011.Çështjen e pasivizimit të adresave e kishte ngritur më herët edhe deputeti shqiptar në Parlamentin e Serbisë, Shaip Kamberi.Ai i pati thënë Radios Evropa e Lirë në nëntor të vitit 2020 se ka vite që Serbia ka nisur pasivizimin e adresave të shqiptarëve që jetojnë në tri komunat jugore, në Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc dhe kjo sipas tij, po ndryshon “str ukt urën et ni ke” të këtyre komunave, që ndryshe njihen me termin Lugina e Preshevës.

“Po, ky është një proces që ka filluar para disa vjetësh. Më inte nsiv isht është duke u zbatuar në Medvegjë në shqiptarët që në 99-tën janë larguar dhu nsh ëm nga Medvegja dhe jetojnë në Kosovë, nuk e kanë të rreg ulluar statusin ci vil në Kosovë, që do të thotë se akoma janë shtetas edhe me vendbanim në Medvegjë. Por, në kuadër të li gj it për caktimin e vendbanimit po shfrytëzohet një dis pozitë e cila thotë se nëse qytetari nuk është duke banuar në vendbanimin që e ka paraqitur, atëherë ai vendbanim pasivizohet. Këtu është fjala për pasivizimin e vendbanimeve”, pati thënë Kamberi.Ai shton se qytetarëve të cilët iu pasivizohet adresa, mund të kërkojnë të regjistrojnë një vendbanim të ri, por ai shprehet se kjo bëhet përmes një pro cedure të stërzgjatur.Ai shprehu edhe shq etës imin që shqiptarët që janë larguar nga Lugina e Preshevës drejt Kosovës që nga viti 1999, nuk e kanë të rregulluar stat usin civ il as në Kosovë.

Leave a comment

Your email address will not be published.