Lajçak dhe Escobar zbarkojne sot ne Kosove – Ja plani i tyre per Qeverine Kurti

Lajçak dhe Escobar zbarkojne sot ne Kosove – Ja plani i tyre per Qeverine Kurti

Lajçak dhe Escobar zbarkojne sot ne Kosove – Ja plani i tyre per Qeverine Kurti

Lajçak dhe Escobar zbarkojne sot ne Kosove – Ja plani i tyre per Qeverine Kurti.Lajçak dhe Escobar zbarkojnē sot nē Kosovē, a do t’i ushtrojnē pre si,on Qeverisē pēr Asociacionin.Sot Kosovēn do ta vizitojnē dy emra tē mēdhenj dhe shumē tē rēndēsishēm pēr politikēn e jashtme kosovare. I Dērguari Special pēr Ballkanin, Gabriel Escobar dhe Emisari Special i BE-sē pēr dialogun Kosovē-Serbi, Miroslav Lajcak, do tē vijnē nē Kosovē.Sipas analistēve, takimi do tē koncentrohet nē zbatimin e marrē,veshjeve tē arritura nē Bruksel mes dy palēve, teksa theks i veçantē do t’i jepet edhe vazhdimit tē dialogut me Serbinē.Sllovaku Lajçak, nē njē intervistē ekskluzive pēr Gazetēn Express ka thēnē se Marrē,veshja pēr Asociacionin duhet tē zbatohet mirēpo askush me mendje tē shēndoshē nuk do “Republika Srpska” nē Kosovē. Serbia ka tē drejtē t’i japē pro,pozimet e saj pēr Asociacionin, por kosovarēt nuk do tē detyrohen tē nēn,shkruajnē diçka tē dē,mshme pēr vendin e tyre.Lajcak ka treguar edhe arsyen pse ai do tē marrē si “pērforcim” Gabriel Escobarin nē kētē takim, si dhe nē njē vizitē tē njējtē nē Beograd. Ai ka thēnē se kanē lidh,je tē ngushta me administratēn Bi den dhe se me Escobarin janē nē kontakt tē ngushtē gjatē gjithē kohēs.

“Ne punojmē shumē ngushtē me administratēn e J oe Bi den-it. Jemi nē kontakte tē rregullta dhe tē afērta me Gabriel Escobar-in. Kjo do tē jetē mundēsia e parē pēr tē udhē,tuar nē Prishtinē dhe Beograd bashkē. Qēllimet e kētij takimi mund tē them se janē tri. E para, pēr ta treguar mesazhin e uni,tetit, pēr tē treguar se dialogu ēshtē i ndēr,mjetēsuar nga BE’ja dhe i mbēshtetur nga ShBA’ja. E dyta, pēr tē dēgjuar nga partnerēt dhe pēr tē diskutuar me ta se si tē ecim pērpara me procesin dhe, e treta, pēr tē diskutuar disa çēshtje aktuale.”, ka thēnē ai pēr Gazetēn Express.Edhe Escobar nē njē intervistē pēr Reporterin ka thēnē se marrē,veshjet e arritura duhet tē respektohen.“Presim qē si Kosova, ashtu edhe Serbia t’i respektojnē zotimet e mēhershme. Qeveria e Kosovēs ēshtē zotuar qē tē ketē njē Asociacion i komunave me shumicē serbe (AKS). Shtetet e Bashkuara tē Ame,rikēs nuk kanē dhe nuk do tē diktojnē se çka duhet tē bējē ky Asociacion e as cilat duhet tē jetē kompetencat e tij; ky ēshtē vendim sovran qē duhet ta marrē qeveria e Kosovēs”, tha Escobar.Nē mes tē tjerash, nga kjo vizitē, sipas njohēsve tē procesit tē dialogut, do tē kērkohet prej palēs kosovare zbatimi i marrē,veshjeve tē arritura nē Bruksel, me theks tē vecantē krijimin e Asociacionit tē Komunave me Shumicē Serbe.Sipas profesorit universitar, Dritēro Arifi, kērkesat e Lajcak dhe Escobar nē raport me Kosovēn do tē jenē tē uni,fikuara, ndērsa thotē se ShBA janē tē interesuara qē ta pēr,shpejtojnē dialogun.Arifi tutje shprehet se kērkesat do tē jenē edhe pēr pro ble,me tē tjera , pos Asociacionit.Arifi beson se, pērkundēr kērkesēs pēr dinamizim tē dialogut, ky i fundit nuk do tē avancojē deri kur tē kryhen zgjedh,jet nē Serbi.Cēshtja e dialogut nē mes tē dy vendeve ka mbetur pezull qē nga viti i kaluar, kur te nsio,net politike Kosovē – Serbi filluan qē tē rriteshin.

Leave a comment

Your email address will not be published.