Albin Kurti i pergjigjet Lajçakut ne lidhje me serbine – “Ne nuk frikësohemi, por…”, fjale qe po dridhin Ballkanin

Albin Kurti i pergjigjet Lajçakut ne lidhje me serbine – “Ne nuk frikësohemi, por…”, fjale qe po dridhin Ballkanin

Albin Kurti i pergjigjet Lajçakut ne lidhje me serbine – “Ne nuk frikësohemi, por…”, fjale qe po dridhin Ballkanin

Albin Kurti i pergjigjet Lajçakut ne lidhje me serbine – “Ne nuk frikēsohemi, por…”, fjale qe po dridhin Ballkanin.Kurti i pēr,gjigjet Lajçakut pēr Asociacionin: Kosova nuk fri,kēsohet, por ēshtē e kujdesshme.Krye,ministri i Kosovēs, Albin Kurti, ka thēnē tē mērkurēn (2 shkurt) se Kosova nuk frikēsohet sa i pērket zbatimit tē marrē,veshjes pēr Asociacionin e komunave me shumicē serbe.I pyetur nga gazetarēt, krye,ministri Albin Kurti, tha se megjithatē si qeveri janē “tē kujdesshēm dhe mbrojnē interesat e vendit”.“Ne kemi dhēnē propozimet tona nē takimet qē kemi pasur nē Bruksel dhe jemi konstruktiv pēr bisedimet e ardhshme nē dialogun qē zhvillohet i ndēr,mjetēsuar nga Bashkimi Evro,pian, me ç’rast parimi i reciprocitetit ēshtē parim i shēndoshē i marrē,dhēnieve tē mira fqinjēsore”, tha Kurti gjatē vizitēs nē Agjencinē e Shērbimeve tē Navi,gacionit Ajror.Ai ka theksuar se nuk janē biseduar modelet rreth Asociacionit, duke shtuar se “tē drejtat e pakicave nē Kosovē janē tē respektuara me nivelin mē tē lartē tē standardeve evro,piane”.

I dērguari i posaçēm i SHBA-sē pēr Ballkanin Perēndimor, Gabriel Escobar dhe i dērguari i BE-sē pēr dialogun, Mirosllav Lajçak, thanē se nuk do tē imponojnē modele pēr Asociacionin e komunave me shumicē serbe.Marrē,veshja e arritur nē vitin 2013 pēr krijimin e Asociacionit tē komunave me shumicē serbe nē Kosovē ishte njē nga temat qē diplomatēt perēndimorē diskutuan me autori,tetet kosovare, liderēt e opozitēs dhe shoqērinē civile, gjatē dy ditēve tē fundit.“Mos kini frikē nga diçka qē nuk ekziston dhe askush nuk do t’ua imponojē. Jini tē sigurt nē vetvete, tē vetē,dijshēm pēr faktin se ju jeni bashkudhēheqēs nē kētē proces dhe jeni partnerē tē bara,bartē”, ka deklaruar Lajçak.Qeveria aktuale e Kosovēs, e udhē,hequr nga krye,ministri Albin Kurti, thotē se nē Kosovē nuk mund tē ketē asociacion njēetnik, apo ndonjē gjē qē duket si Republika Sērpska nē Bosnje e Hercegovinē.Kurti tē mērkurēn ka ritheksuar nevojēn pēr arritjen e njē marrē,veshjeje pērfundimtare me Serbinē me “njohje reciproke”.“Marrē,veshja duhet tē arrihet. Jemi tē gatshēm qē tē punojmē pēr kētē dhe kur bisedojmē, tē bisedojmē pēr marrē,veshje. Nuk bējmē dialog pēr dialog. Jemi konstruktivē, jemi seriozē dhe njēkohēsisht e vēmē theksin tek ajo, pēr tē cilēn po pajtohen gjithnjē e mē shumē tē gjithē faktorēt ndēr,kombētarē, e qē e ka thēnē nē mēnyrē shumē tē qartē [edhe] presidenti i SHBA-sē, Jo e Bi den, qē marrē,veshja pēr normalizimin e plotē ndērmjet Kosovēs dhe Serbisē duhet ta ketē nē qendēr njohjen re,ciproke”, tha Kurti.Rikujtojmē se takimi i fundit i Kurtit me presidentin e Serbisē, Aleksandar Vuçiq, nē kuadēr tē dialogut, ēshtē zhvilluar nē korrik tē vitit tē kaluar.Escobar dhe Lajçak vazhdojnē sot vizitēn nē Serbi.

Leave a comment

Your email address will not be published.