Premtimi i tre kongresistëve të fuqishëm amerikan per Kosoven po hallakat gjithë serbinë! Ja per cfare behet fjale

Premtimi i tre kongresistëve të fuqishëm amerikan per Kosoven po hallakat gjithë serbinë! Ja per cfare behet fjale

Premtimi i tre kongresistëve të fuqishëm amerikan per Kosoven po hallakat gjithë serbinë! Ja per cfare behet fjale

Premtimi i tre kongresistēve tē fuqishēm amerikan per Kosoven po hallakat gjithē serbinē! Ja per cfare behet fjale.Tre kongresistē tē fuqishēm ulen mes shqiptarēve nē Manhattan, premtojnē njē riangazhim ame,rikan pēr Kosovēn.Kosova dhe marrēdhēniet shqiptaro-ame,rikane ishin nē qendēr tē njē takimi miqēsor tē komunitetit me tre kongresistē tē fuqishēm nē Manhattan.Darka synonte mbledhjen e fondeve pēr kongresistēt Gregory Meeks dhe Mondaire Jones. Pēr ata qē nuk e dinē, Meeks ēshtē kryetari i Komitetit tē Punēve tē Jashtme nē Dhomēn e Pērfaqēsuesve. Ai ka zēvendēsuar nē kētē detyrē mikun tonē, Eliot Engel.Kongresisti Jones ēshtē pēr,faqēsues i njē zone nē Westchester dhe Putnam, ku banojnē shumē shqiptaro-ame,rikanē, dhe njē nga yjet nē ngritje tē Partisē Demokrate.Takimi u organizua nga Vehbi Bajrami, botues i gazetēs “Illyria” dhe Elio Ahmetaj, pronar i restorantit tē njohur “Allora”, nē Manhattan. Tē dy veprimtarēt e njohur tē komunitetit kanē bashkuar forcat edhe mē parē pēr tē lobuar pēr çēshtjen kombētare.Me ftesēn e tyre nē takim mori pjesē edhe kongresistja e fuqishme Carolyn Maloney, kryetare e Komitetit tē Mbikēqyrjes nē Dhomēn e Pērfaqēsuesve, anētare e hershme e Kaukusit tē Çēshtjeve Shqiptare nē Kongresin Ame,rikan. Botuesi Bajrami ka organizuar takime fond mbledhēse pēr tē nē tē kaluarēn, raporton Illyria.com“Nuk kishte si tē mungoja”, u shpreh ajo, pēr darkēn mes shqiptarēve. “Allora Restaurant ēshtē nē distriktin tim dhe jam e gēzuar qē dy kolegēt e mi kanē ardhur kētu pēr vizitē”.Meeks dhe Maloney janē dy figura madhore tē Kongresit dhe miqēsia me ta ēshtē njē pasuri e rēndēsishme pēr komunitetin shqiptaro-ame,rikan dhe lobimin shqiptar nē SHBA.

Darkēn e drejtoi Christopher Hyland, njeriu qē prezantoi komunitetin shqiptar me kandidatin pēr president, Bill Cli,nton, nē vitin 1992. Nē fjalēn hapēse, ai falēnderoi veçanērisht, botuesin Bajrami qē vazhdimisht organizon takime tē tilla me rēndēsi historike.Nē prezantimin e tij, ai i ftoi shqiptarēt qē tē punojnē pēr ta mbyllur pēr,fundimisht konfI,iktin, me ndērmjetēsinē e SHBA-sē pēr tē arritur njē marrē,veshje qē do ta bēnte Serbinē tē pranonte pavarēsinē e Kosovēs.Mes tē ftuarve ishte ambasadori i Shqipērisē nē OKB, Ferit Hoxha, qē tani pēr,faqēson edhe nē Kēshillin e Sigurimit, ku Shqipēria do tē jetē anētare pēr kēto dy vite. Vetēm njē ditē mē parē, Shqipēria ishte radhitur nē krah tē Shteteve tē Bashkuara, pēr t’iu pēr,gjigjur kēr cē,nimit ush ta,rak tē Rusisē dhe tani ndodhej nē tē njējtēn tavolinē me kongresistin Meeks qē drejton Marrēdhēniet me Jashtē nē Dhomēn e Pērfaqēsuesve.Ambasadori Hoxha tha nē prezantimin e tij, se puna pēr tē siguruar njohjen e plotē tē pavarē,sisē sē Kosovēs mbetet njē nga pērparēsitē e tij dhe tē Misionit Shqiptar nē OKB.Ambasadori Ferit Hoxha i dhuroi me kētē rast biznesmenit Christopher Hyland, nē emēr tē Presidentit tē Shqipērisē, Ilir Meta, “Urdhrin e Kalorēsit tē Skēnderbeut”. Ai lavdēroi rolin e Hylandit nē periudhēn e viteve 1990, kur shqiptaro-ame,rikanēt po pērpiqeshin tē njihnin demokratin Clin,ton me çēshtjen e Kosovēs dhe demokracisē nē Shqipēri.Mori pjesē edhe Frymēzim Isufaj, qē drejton Konsullatēn e Kosovēs nē New York.Ai tha se Kosova nuk ēshtē ende anētare e OKB-sē por ishte optimist se nē fund do tē zinte vendin e merituar nē komunitetin ndērkombētar. Ai falēnderoi tē tre kongresistēt pēr ndihmēn e tyre pēr Kosovēn.“Unē kam punuar nē Wa shin,gton”, tha ambasadori Isufaj, “dhe e njoh kontributin tuaj, sidomos me kryetarin e Komitetit tē Punēve tē jashtme, kongresistin Meeks, me zyrēn e tē cilit kemi bashkē,punuar shumē”.Botuesi i gazetēs “Illyria”, Vehbi Bajrami u foli kongresistēve pēr lidhjet e thella historike shqiptaro-ame,rikane dhe rēndēsinē e rolit ame,rikan sot nē Kosovē e nē Ballkan, nē njē kohē kur Rusia dhe Kina po ar ma,tosin dhe fuqizojnē Serbinē, SHBA duhet tē jetē mē e vendosur pēr fuqizimin e Kosovēs dhe tē faktorit shqiptar.“Njē mjet i rēndēsishēm ēshtē padyshim rritja e fondeve pēr Kosovēn nē Ndihmēn e Jashtme tē SHBA-sē dhe pēr,forcimi me mjete dhe fonde i Ush tri,sē sē Kosovēs. SHBA gjithashtu duhet tē ushtrojē presion mbi pesē vendet e BE-sē qē ende nuk e njohin pavarēsinē e Kosovēs.

“Nuk do tē ketē paqe dhe stabilitet nē Ballkan derisa Serbia tē njohē Kosovēn. Paqja ka nevojē edhe pēr drejtēsi. Serbia duhet tē detyrohet tē njohē khri,met dhe tē lejojē drejtēsinē tē ndēshkojē khri,met e Iuf,tēs”.“Janē 20,000 pēr hu,nime qē presin pērgjigjen e drejtēsisē”, tha Vehbi Bajrami nē fjalēn e tij. Mē shumē se njē mijē tē humbur qē dergjen nē v arr,e masive, vendndodhjen e tē cilēve Serbia nuk e tregon.Ai pērmendi edhe çēshtjen e tre vēllezērve Bytyçi. Kongresi miratoi njē rezolutē unanime pēr çēshtjen e tyre dhe Serbia vazhdon ta injorojē. Ēshtē nē nderin e Kongresit qē ta ndjekē kētē çēshtje deri nē fund.
Me kētē rast, botuesi Bajrami u dorēzoi tre kongresistēve njē dokument me dhjetē pika, ku qartēsohen shkurt dhe nē thelb kērkesat e shqiptarēve pēr Kosovēn dhe rajonin.Ai i pērmendi nē fjalēn e tij disa prej tyre. Kosova nuk mund tē pranojē njē “Republika Srpska” tē dytē pasi pamē se çfarē ndodhi nē Bosnje. Nga ana tjetēr, duhet ndalur urgjentisht pasivizimi i adresave tē pakicēs shqiptare nē Serbi. Tē drejtat dhe privilegjet e pakicave duhet tē pasqyrojnē njēra-tjetrēn nē tē dy anēt e kufirit Kosovē-Serbi.“Kosova mund tē bēhet njē Izrael i Evro,pēs”, tha ai, duke nēnvizuar se nē asnjē vend tē botēs, SHBA nuk gēzon aq shumē popullaritet sa nē Kosovē.Tē tre kongresistēt e ftuar premtuan se do tē bashkē,punojnē qē zēri i shqiptarēve tē dēgjohet nē Wa shi,ngton dhe qē SHBA tē drejtohet nga politika qē thellojnē marrē,dhēniet shqiptaro-amerikane dhe rrisin praninē dhe udhēheqjen ame,rikane nē Ballkan.Kongresisti Mondaire Jones tha “Nuk ma priti mendja qē do tē dilte njē takim kaq i bukur”.Kongresisti Gregory Meeks premtoi nē lamtumirēn e tij ndaj kongresistit Engel se do tē vazhdonte rrugēn e tij edhe pēr Kosovēn. Mirēpo, pak ēshtē bērē nē kēto dy vjet pēr ta afruar me komunitetin. Kjo darkē ishte njē hap i mirē nē rrugēn e duhur.Nē fjalēn e tij, ai tha se SHBA dhe komuniteti ndēr,kombētar duhej tē bēnin mē shumē pēr njohjen e pavarēsisē sē Kosovēs dhe se mē shumē pre si,on duhej ush,truar qē Serbia ta njohē pavarēsinē e Kosovēs.Meeks ka qenē pjesē,marrēs nē shumē rezoluta dhe nisma pēr Kosovēn dhe premtoi ta rikthente nē vēmendjen e tij procesin.Ai i ftoi shqiptarēt e mbledhur qē tē mos e nēnvleftēsojnē kolegun e tij Jones, se ndonēse i ri nē moshē dhe nē Kongres, ai ēshtē njē nga udhēheqēsit e ardhshēm tē demokratēve nē Wa shin,gton.“Duam drejtēsi pēr vēllezērit Bytyçi”, tha kryetari i Komitetit tē Punēve tē Jashtme, Meeks. Tē tre kongresistēt u shprehēn tē vendosur se SHBA nuk do tē heqē dorē derisa vrasēsit tē pērballen me drejtēsinē.

Leave a comment

Your email address will not be published.