Deputetët e Bundestagut gjerman ne zyren e kryeministrit Kurti – Ja per çfarë u diskutua ne takim

Deputetët e Bundestagut gjerman ne zyren e kryeministrit Kurti – Ja per çfarë u diskutua ne takim

Deputetët e Bundestagut gjerman ne zyren e kryeministrit Kurti – Ja per çfarë u diskutua ne takim

Deputetēt e Bundestagut gjerman ne zyren e kryeministrit Kurti – Ja per çfarē u diskutua ne takim.Deputetēt e Bundestagut gjerman nē zyre tē Kurtit, detaje se çfarē u diskutua nē takim.Krye,ministri i Kosovēs, Albin Kurti, priti nē takim deputetēt e Parlamentit Gjerman, Christian Petry, nga Partia Social Demokrate SPD dhe Boris Mijatović, nga Partia e Gjelbēr.Deputeti Petry falēnderoi krye,ministrin pēr takimin. Ai theksoi qē ēshtē i gēzuar qē Kosova ēshtē rreshtuar me shtetet qē shkojnē drejt Bashkimit Evro,pian. Si socialdemokrat, Petry tha se ka pasur dēshirē qē tē uroj edhe personalisht krye,ministrin Kurti, pēr qeverinē e re nēn udhē,heqjen e tij.Kryeministri Kurti e falēnderoi Petry pēr mbēshtetjen e tij tē vazhdueshme qē nga viti 2019, kur u njoftuan gjatē njē lojē futbolli nē Berlin, e cila u zhvillua mes shoqatēs Dardania Bamberg dhe klubit tē futbollit tē Bundestagut. Ndērsa deputetit Mijatović, krye,ministri ia uroj mandatin e parē nē parlamentin gjerman.

“Deputetēt u interesuan pēr situatēn aktuale si dhe marrē,dhēniet bilaterale me shtetet fqinje. Kryeministri theksoi se shpreson qē Kancelari Scholz e rikthen Procesin e Berlinit nē vēmendje tē akterēve nē Bashkimin Evro,pian.Deputeti Mijatović theksoi rēndēsinē e faktit qē nē marrē,veshjen e koalicionit tē qeverisē gjermane ēshtē i theksuar integriteti terri,torial i Bosnjēs dhe se kjo vlenē pēr tērē rajonin”, thuhet nē njoftimin pēr media.Tutje ēshtē theksuar se nē takim u diskutua mbi masat e reja mbrojtēse.Krye,ministri i njoftoi qē mbi 60% tē popullatēs mbi 16 vjeç tashmē janē tē v aks,inu ar, ndērsa po vazhdon v aksi,ni mi edhe me dozēn pēr,forcuese.Kurti theksoi pēr,kushtimin e Qeverisē sē Republikēs sē Kosovēs pēr zhvillim ekonomik, reformē tē drejtēsisē dhe qeverisje tē mirē.Ai i njoftoi se sipas Bankēs Qendrore tē Kosovēs, rritja ekonomike ēshtē 9.9 %, e qē pērbēnē rritjen mē tē madhe ekonomike qē nga shpallja e pavarēsisē. Buxheti i vitit 2022 ēshtē buxheti mē i madh ndonjē,herē nē Republikēn e Kosovēs, me njē rritje prej 12% krahasuar me buxhetin e vitit tē kaluar. Bazuar nē indikatorēt ekonomikē, ekonomia vendore po pērformon mirē, me rritjen e tē hyrave do,ganore pēr mbi 1/3, krahasuar me vitin para,prak. Ndērsa eksportet janē rritur me 66%, tē hyrat buxhetore janē rritur pēr 30%, e investimet e huaja pēr 53%.Nē fund tē takimit, deputetēt gjerman theksuan qē te politikbērja gjermane do tē ketē vēmendje tē shtuar pēr Kosovēn dhe rajonin, si dhe premtuan mbēshtetjen e tyre pēr objektivat e pērbashkēta

Leave a comment

Your email address will not be published.