Modeli i Belgjikes Lindore per Asociacionin e komunave serbe ne Kosove – Habit ambasadori belg ne serbi me fjalet e tij

Modeli i Belgjikes Lindore per Asociacionin e komunave serbe ne Kosove – Habit ambasadori belg ne serbi me fjalet e tij

Modeli i Belgjikes Lindore per Asociacionin e komunave serbe ne Kosove – Habit ambasadori belg ne serbi me fjalet e tij

“Gjatē karrierēs sime, u kam shpjeguar tē gjithē bashkē,biseduesve tē mi se Belgjika ēshtē njē vend qē eksporton shumē gjēra, por jo modelin e saj kushtetues. Ne kemi njē model mjaft tē sofistikuar kushtetues, tē krijuar pēr tē ofruar zgjidhje pēr problemet e Belgjikēs. Nuk ēshtē diçka qē ju mund ta kopjoni nē njē situatē tjetēr”, tha Adam nē njē intervistē pēr agjencinē serbe tē lajmeve, Beta.Ai theksoi se nē Belgjikē ekziston njē nivel federal i qeverisjes, nga i cili disa pushtete janē transferuar nē dy nivele mē tē ulēta, pra nē tri rajone (Wallonia, Brukseli dhe Flanders) dhe tri komunitete gjuhēsore (holandisht, frēngjisht dhe gjermanisht).“Kēto entitete kanē parlamentet, qeveritē dhe administratat e tyre, por kompetencat e tyre ndryshojnē. Kompetencat e rajonit pēr,fshijnē çēshtje ekonomike dhe mjedisore, ndērsa komuniteteve u besohet gjuha, arsimi, kultura dhe disa aspekte qē lidhen me para,ndalimin e sēmundjeve”, tha diplomati belg.Ai deklaroi se komuniteti gjermanfolēs ēshtē mjaft i vogēl, me 75 mijē banorē dhe se ēshtē afēr kufirit me Gjermaninē.“Qeveria e komunitetit gjermanfolēs ka kompetenca pērsa i pērket gjuhēs, arsimit, kulturēs, çēshtjeve tē caktuara sociale. Ka tē bējē me çēshtje rajonale, varet nga Wallonia. Ajo nuk ka autoritet nē ekonomi dhe çēshtje tē planifikimit urban apo transportit publik, qē ēshtē pērgjegjēsi e autoriteteve rajonale”, tha Adam.Ai gjithashtu vuri nē dukje se Belgjika ka “instrumente dhe mekanizma shumē tē sofistikuar” pēr zgjidh,jen e konfI,iktit.“Sa herē qē njē komunitet apo rajon mendon se njē komunitet apo rajon tjetēr po merr njē vendim kundēr interesave tē atij subjekti, inicohet njē procedurē qē ndalon nismēn e kontestuar ligjore dhe detyron politikanēt tē bisedojnē pēr zgjidh,jen e problemit”, tha ambasadori belg.Ai tha se Belgjika mbēshtet pērpjekjet e BE-sē dhe pēr,faqēsuesit tē saj tē posaçēm pēr dialogun ndērmjet Kosovēs dhe Serbisē, Miroslav Lajçak, “pēr t’i afruar tē dyja palēt me qēllimin e vendosur, arritjen e njē marrē,veshjeje gjithēpērfshirēse ligjērisht tē detyrueshme qē do tē çonte nē normalizimin e marrēdhēnieve”.“Nuk do t’i pērgjigjem qēllimisht pyetjes suaj nēse modeli belg ēshtē i zbatueshēm pēr Kosovēn, i takon zotit Lajcak dhe tē gjithē partnerēve nē dialog tē vendosin, por mund tē them se disa elementē mund tē jenē interesantē pēr t’u marrē nē konsideratē”, tha Adam.

Leave a comment

Your email address will not be published.