Diplomati amerikan per Thaçin: SHBA besonte ne lidershipin e Thaçit, ishte lideri me i shkathet shqiptar!!!

Diplomati amerikan per Thaçin: SHBA besonte ne lidershipin e Thaçit, ishte lideri me i shkathet shqiptar!!!

Diplomati amerikan per Thaçin: SHBA besonte ne lidershipin e Thaçit, ishte lideri me i shkathet shqiptar!!!

Diplomati amerikan per Thaçin: SHBA besonte ne lidershipin e Thaçit, ishte lideri me i shkathet shqiptar!!!Konferenca Ndērkombētare e Rambujesē ishte organizuar mbi bazēn e vendimit tē Grupit tē Kontaktit pēr Kosovēn (ShBA, Britania e Madhe, Gjermani, Franca, Italia dhe Rusia) pēr tē negociuar midis shqiptarēve dhe serbēve njē zgjidh,je politike pēr statusin kalimtar tē Kosovēs.Konferenca i zhvilloi punimet nga 6-23 shkurt 1999, shkruan Demokracia.com.Mē 6 shkurt nē Rambuje tē Francēs, delegacioni i Kosovēs nga radhēt e UÇK-sē ishte nē pērbērje tē Hashim Thaçit, Jakup Krasniqit, Azem Sylēs, Xhavit Halitit dhe Ramē Bujēs. Nga radhēt e LDK-sē, nē pēr,bērje tē delegacionit ishin Ibrahim Rugova, Fehmi Agani, Edita Tahiri, Bujar Bukoshi dhe Idriz Ajeti. Po ashtu, Rexhep Qosja, Hydajet Hyseni, Mehmet Hajrizi dhe Bajram Kosumi ishin nē pērbērje si pjesē e Lēvizjes sē Bashkuar Demokratike. Ndērsa, Veton Surroi si pēr,faqēsues i gazetēs “Koha” dhe Blerim Shala i gazetēs “Zēri”.Kryesues i delegacionit tē Kosovēs ishte zgjedhur pēr,faqēsuesi politik i UÇK-sē, Hashim Thaçi.

James William Pardew Jr. (1944-2021), diplomat dhe negociator ndērkombētar dhe oficer ame,rikan, nē memoaret e tij shkruan se takimi i Rambujesē e ngriti statusin ndēr,kombētar tē liderit politik tē UÇK-sē, Hashim Thaçi. Sipas tij, vēmendje amerikane pēr Thaçin si lider i shkathtē e rriti edhe statusin e tij nē mesin e shqiptarēve, shkruan Demokracia.com.Diplomacia amerikane u pērqendrua mbi Grupin e Kontaktit dhe vlerēn e njē qēndrimi tē pēr,bashkuar ndēr,kombētar, ku do tē pēr,fshihej edhe Rusia. Mekanizmi paqēsor pēr ndjekjen e njē zgjidhjeje paqēsore ishte njē konferencē ndērkombētare e paqes me Qeverinē franceze si nikoqire nē Rambuje, njē kēshtjellē historike afēr Parisit. Sekretarja Amerikane Medline Albright e hodhi energjinē e saj nē Konferencēn e Rambujesē gjatē shkurtit 1999-s. Chriss Hilli, Jim Dobinsi e tē tjerēt qē kishin zhvilluar negociata nē Francē nuk kishin nevojē pēr ndihmē. Unē nuk mora pjesē. Pērvoja nē Dayton qe e mjaftueshme pēr mua (…). Projekt-marrēveshja pēr paqe e Grupit tē Kontaktit, qē u shtrua nē Rambuje, pro,pozonte autonomi pēr Kosovēn dhe parashihte qē forcat serbe tē sigurisē tē tērhiqeshin prej Kosovēs dhe tē zēvendēsoheshin me njē forcē tē NATO-s. Takimi u mbyll kah shkurti, pa marrē,veshje as prej serbēve, as prej shqiptarēve tē Kosovēs. Sidoqoftē, shqip,tarēt mē pas e pranuan planin e Rambujesē. Takimi i Rambujesē e ngriti statusin ndērkombētar tē liderit tē UÇK-sē, Hashim Thaçi. Ekipi i Albright gjatē kēsaj konference gjy,koi se Thaçi, krahasuar me Rugovēn pasiv, ishte lideri mē i shkathēt shqiptar. SHBA-ja vazhdonte t’i qasej Rugovēs, por anonte kah Thaçi, si lider me ndikim. Kjo vēmendje ame,rikane e rriti edhe statusin e Thaçit nē mesin e shqiptarēve”, kēshtu kishte shkruar James William Pardew Jr. (1944-2021), diplomat dhe negociator ndēr,kombētar dhe oficer ame,rikan, nē librin e tij “Paacemakers: American Leadership and the End of Genocide in the Balkan”.Ndērsa, ambasadori amerikan Christofer Hill, i cili aktualisht i ēshtē rikthyer diplomacisē si ambasador i SHBA-sē nē Beograd, nē kujtimet e tij tregon sesi James Rubin mbronte teorinē se lideri i vērtetē i delegacionit tē Kosovēs ishte Hashim Thaçi dhe se Albright duhet tē fokusohej tek ai.

Leave a comment

Your email address will not be published.