E FUNDIT/ Mbi 1 miliard euro u derguan ne Kosove vetem gjate vitit 2021 – Ja detajet per cfare behet fjale

E FUNDIT/ Mbi 1 miliard euro u derguan ne Kosove vetem gjate vitit 2021 – Ja detajet per cfare behet fjale

E FUNDIT/ Mbi 1 miliard euro u derguan ne Kosove vetem gjate vitit 2021 – Ja detajet per cfare behet fjale

E FUNDIT/ Mbi 1 miliard euro u derguan ne Kosove vetem gjate vitit 2021 – Ja detajet per cfare behet fjale.Mērgata me rekord tē remitencave, brenda vitit 2021 u dērguan mbi 1 miliard euro nē Kosovē.Mērgata vazhdon tē kontribuojē nē dērgimin e re,mitencave pēr familjet e tyre nē Kosovē.Tē dhēnat e Bankēs Qendrore tē Kosovē (BQK) tregojnē se gjatē vitit 2021, diaspora ka dērguar 1 miliard e 443 milionē euro, shkruan Telegrafi.Pavarē,sisht masave mbrojtese nga Qeveria e Kosoves, vlera e sjellē nē vendin tonē ēshtē 163.9 milionē euro mē shumē se viti 2020.Pēr kētē periudhē, vlera mē e lartē ishte gjatē muajit maj me 113.3 milionē euro.Pēr sa i pērket dērgesave tē mēr,gatēs sipas vendeve, Gjermania ēshtē shteti ku mē sē shumti dērgohen para nē drejtim tē Kosovēs.Nga Gjermania kanē ardhur 39.2 pēr qind e dērgesave, ndjekur nga Zvicra me 19.7 pēr qind dhe Shtetet e Bashkuara tē Ame,rikēs me 7.9 pēr qind.Sipas kanaleve tē dērgimit, BQK thotē se, 662.2 milionē euro janē transferuar me anē tē agjencive tē dērgesave tē parēve, kurse pjesa tjetēr me anē tē bankave komerciale.

“Sa i pёrket kanaleve tё transferimit, gjysma e remitencave apo 50.1 pёr qind kanё ardhur pёrmes agjencive pёr transferim tё mjeteve, por qё nё tremujorin e tretē 2021 shёnuan rёnie prej 20.6 pёr qind. Remitencat pёrmes bankave shёnuan rritje prej 31.1 pёr qind dhe pёrbёjnё 18 pёr qind tё gjithsej remitencave tё pranuara nё tre,mujorin e tretē 2021”, thuhet nē raportin “Vlerēsimi tremujor i zhvillimeve makroekonomike” tē prezantuar nga BQK, pērcjell Telegrafi.BQK thekson se me relaksimin e masave, remitencat janē rritur pērmes kanalit jo-formal.“Si rezultat i hapjes sё kufijve dhe relaksimit tё masave edhe remitencat pёr,mes kanalit jo-formal janё rritur dhe kanё arritur nivelin prej 97.9 milionё euro vetёm nё tremujorin e tretē 2021 nga 26.5 milionё euro sa ishin nё tremujorin e tretē 2020”, thekson banka.Ndērsa, Banka Botērore thotē se qē nga shpallja e pavarēsisē, nē Kosovē janē dērguar 13.5 miliardē euro.Sipas BB-sē, pjesē,marrja e remitencave nē Prodhimin e Brendshēm Bruto tē Kosovēs ēshtē rreth 20 pēr qind.Shuma e remitencave tē dērguara sipas viteve nē Kosovē: 2008 – 858 milionē euro, 2009 – 865 milionē euro, 2010 – 825 milionē, 2011 – 814 milionē euro, 2012 – 775 milionē euro, 2013 – 867 milionē euro, 2014 – 901 milionē euro, 2015 – 796 milionē euro, 2016 – 808 milionē euro, 2017 – 911 milionē euro, 2018 – 1.13 miliard euro, 2019 – 1.23 miliard euro, 2020 – 1.8 miliard euro dhe 2021 – 980 milionē euro.Nga rezultatet preliminare tē regjistrimit tē diasporēs, numri i qytetarēve tē Kosovēs qē jetojnē nē vende tē ndryshme tē Evro,pēs dhe botēs, tē cilēt i janē pērgjigjur regjistrimit ēshtē rreth 350 mijē.

Leave a comment

Your email address will not be published.