Dosja e CIA-s amerikane per Xhafer Devën – Kush ishte politikani qe me cdo kusht deshironte bashkimin Kosove Shqiperi (DOKUMENTE)

Dosja e CIA-s amerikane per Xhafer Devën – Kush ishte politikani qe me cdo kusht deshironte bashkimin Kosove Shqiperi (DOKUMENTE)

Dosja e CIA-s amerikane per Xhafer Devën – Kush ishte politikani qe me cdo kusht deshironte bashkimin Kosove Shqiperi (DOKUMENTE)

Dosja e CIA-s amerikane per Xhafer Devēn – Kush ishte politikani qe me cdo kusht deshironte bashkimin Kosove Shqiperi (DOKUMENTE)-Politikani nga Mitrovica, Xhafer Deva, ka marrē vēmendje tē madhe gati 44 vjet pas vdekjes sē tij. Pas gjithē kēsaj kohe, Ministria e Kulturēs nē Kosovē ka marrē pērsipēr ta restaurojē shtēpinē e dikurshme tē Ministrit tē Punēve tē Brendshme tē Shqipērisē.Xhafer Deva konsiderohet nga kēta si themelues dhe krye,tar i shquar i kētij formacioni ush ta,rak e qeverisēs nē mbrojtje tē kufijve tē Shqipērisē.Dosja e CIA-s pēr Xhafer Devēn, 1947: Njē politikan gjenial, i cili flet 10 gjuhē tē huaja.Ata qē e japim vlerēsimin pēr,fundimtar pēr figurat politike gjithandej globit, ame,rikanēt, e kanē vlerēsuar lart figurēn e Xhafer Devēs.Nē dosjen e shērbimit informativ tē SHBA-sē, CIA, viti 1947, Xhafer Deva paraqitet si politikan gjenial, i cili flet 10 gjuhē tē huaja.Nē kētē dosje pērmenden aktivitetet e Xhafer Devēs, duke filluar nga viti 1943 kur ai bēn pēr,pjekje pēr themelimin e Lidhjes sē Dytē tē Prizrenit. “Mē 14 shtator tē vitit 1943, themelohet Komitetit Ekzekutiv me anētarēt: Xhafer Deva, Ibrahim Biçaku, Asim Abdurahman, Vehbi Frashēri, Ekrem Telhaj, Mihal Zallari, Bedri Peja.Kulmin e karrierēs e arriti nē vitin 1943, kur u emёrua Ministёr i Punёve tё Brendshme tē Shqipērisē. Nē muajt e pranverēs ngarkohet njē ndēr krerēt e “Lidh,jes sē Dytē tē Prizrenit”, Bedri Pejani, tē krijonte divizionin SS “Skanderbeg“. Xhafer Deva ishte betuar pēr tē mbrojtur interesat shqiptare dhe Iuf,timin e komu,nizmit. Ai ishte i pamēshirshēm nē Iuf,timin e komu,nizmit.Njē pjesē e dosjes sē CIA-s pēr Xhafer Devēn:

Leave a comment

Your email address will not be published.