Hebreu nga Italia qe ra deshmor per Kosoven – Si iu bashkua UÇK-së? Ja detajet qe po dridhin vendin

Hebreu nga Italia qe ra deshmor per Kosoven – Si iu bashkua UÇK-së? Ja detajet qe po dridhin vendin

Hebreu nga Italia qe ra deshmor per Kosoven – Si iu bashkua UÇK-së? Ja detajet qe po dridhin vendin

Hebreu nga Italia qe ra deshmor per Kosoven – Si iu bashkua UÇK-sē? Ja detajet qe po dridhin vendin.Bider hebreu me origjinē italiane i UÇK-sē qē ra dēsh,mor pēr Kosovēn, si iu bashkua UÇK-sē.Francesco Bider Italiani i UÇK-sē qē ra dēsh,mor pēr Kosovēn.Heronjtē shuhen nē heshtje.Francesco Bider, hebre me origjinē dhe shtetas italian, njihet shumē pak nga populli shqiptar.Po çfarē e lidhi atē me shqiptarēt? Francesco iu bashkua Iuf,tēs çlirimtare tē Kosovēs, aty ku edhe ra dēsh,mor. Francesco Bider lindi nē njē famijle hebrenjsh nē Rosazza tē Piemontes dhe mē pas u konvertuan nē besimin katolik.Me nisjen e Iuf,tērave jugosllave ai u angazhua nē vitin 1993 duke ndihmuar qē 500 aktivistē tē paqes tē arrijnē nē Bosnje-Hercegovinē, ku vetēm karvani i tij mundi tē hyjē nē qytet. Francesco u impresionua shumē nga filmi “Black Cat, White Cat” i Emir Kusturicēs qē nē opinionin e tij paraqiste njē Iuf,tē simbolike midis tē mirēs dhe tē keqes, midis jetēs dhe v de,kjes.

Mē pas ai udhē,toi me tē tjera misione paqeje nē Kukēs, aty ku ishin ngritur kampet e re,fugjatēve shqiptarē nga Kosova, qē ishin pērzēnē bru ta,lish nga ush tri,a serbe.Francesco u trondit nga pamja e kampeve tē re,fugjatēve dhe kjo e shtyu atē t’i bashkohej UÇK-sē nē Iuf,tēn pēr çlirimin e Kosovēs, pavarēsisht pikēpamjeve tē tij pacifiste dhe anti-mi,litare. Pas njē muaji pritje, Francesco u bashkua me UÇK-nē duke fituar simpatinē pēr vendosmērinē e treguar.Ai v di,q gjatē njē prej be,tejave mē tē pērgja,kshme, asaj tē Koshares, nē 7 maj 1999 pas pIa,gēve tē marra gjatē Iuf,timeve. “La Repubblica” nē njē shkrim tē sajin nē vitin 1999 thotē se Francesco Bider ēshtē i vetmi perēndimor i rēnē nē Iuf,tēn e Kosovēs.Ai u va rro,s nē qytetin e Kukēsit. Familjarēt u njoftuan pēr lajmin e v de,kjes pas tre muajsh nga shokēt e tij tē cilēt emigruan pas Iuf,te nē Austri.#LAVDI

Leave a comment

Your email address will not be published.