Çka shkoi keq per planin e vizites se Albin Kurtit ne SHBA?

American flag waving with the Capitol Hill in the background

Çka shkoi keq per planin e vizites se Albin Kurtit ne SHBA?

Çka shkoi keq per planin e vizites se Albin Kurtit ne SHBA?

Çka shkoi keq per planin e vizites se Albin Kurtit ne SHBA?Sot njē vit Lēvizja Vetēvendosje fitoi ‘referendumin’. Albin Kurti ishte kri,ktikuar shumē pēr raportet jo tē mira, ose njē gjuhe jo tē pēr,shtatshme nē raport me aleatin mē tē madh tē Republikēs sē Kosovēs, Shtetet e Bashkuara tē Ame,rikēs. Por, disa muaj pas fitores sē VV-sē, Albin Kurti si krye,ministēr, duke folur pēr raportet e shkēlqyera me ShBA-tē, pati paralajmēruar edhe vizitē atje. Nē fillim tē muajit nēntor tē vitit tē kaluar, krye,ministri Albin Kurti paralajmēroi vizitē nē Shtetet e Bashkuara tē Ame,rikēs po nē fund tē atij muajit (nēntor 2021). Por sot jemi mē 14 shkurt 2022 – njē vit nga fitorja dē,rrmuese e Vetēvendosjes, dhe kryeministri Kurti nuk ka shkuar ende nē ShBA.Mē 3 nēntor 2021, nē Ajova kishte shkuar pēr vizite ministrja e Punēve tē Jashtme, znj.Donika Gērvalla.Nē atē vizitē, gazeta Metro kishte njoftuar se duhej dhe ishte planifikuar tē ishte edhe krye,ministri Albin Kurti. Vizita e Kurtit nē ShBA atēkohē, nuk u realizua sipas Metrosē, shkaku qē krye,ministri nuk kishte arritur tē aranzhonte asnjē takim tē nivelit tē lartē nē Ame,rikē.Pyetjeve tē gazetarēve pēr njē vizitē nē ShBA, Kurti do t’u pērgjigjej kah mesi i nēntorit duke thēnē se nē fund tē atij muaji do tē ndodhte vizita.“Mirēpo, nē SHBA do tē udhē,toj nē nēntor. Bēhet fjalē pēr koordinim tē brendshēm qē unē besoj qē ēshtē i duhur dhe i mirē pēr shtetin tonē”, kishte thēnē Kurti kēshtu, herē pēr gazetarēt e herē nē Kuvendin e Kosovēs.

Kētē deklaratē, krye,ministrit do t’i binte shpesh ta jepte veçse tani duke e ndērruar kohēn/muajin.Ai pati folur edhe nē Kuvendin e Kosovēs, me tē njējtēn pērgjigje. Nēntori, fundi i vitit, fillimi i vitit 2022.Cila ēshtē pērgjigja qē zakonisht jep Kurti kur pyetet pēr vizitēn nē ShBA?“Luan Dalipi po merret me kētē…”“Shefi i stafit tē krye,ministrit, z.Luan Dalipi ēshtē duke e pērgatitur vizitēn time nē SHBA nē fillim tē vitit tē ardh,shēm, mirēpo ne nuk do tē njoftojmē pēr takime tē veçanta pa u bērē programi i plotē”, tha Kurti mē 30 nēntor 2022, kur u pyet sērish nga gazetarēt lidhur me vi,zitēn nē ShBA, pēr tē cilēn foli.Luan Dalipin, shefin e stafit nē Kryeministri, Kurti do ta pērmend,te shpesh edhe pas kēsaj dite. Ai do tē deklaronte edhe herēve tē tjera se ‘Luan Dalipi po merret me kētē’.Sidoqoftē, nuk dihet nēse shefi i Stafit, Luan Dalipi nuk po ia del tē aranzhojē njē vizitē tē kryeministrit Kurti nē Ame,rikē, apo Ame,rika tani duket shumē e zēnē me situata tē tjera nēpēr botē, si pēr shembull me situatēn alarmante nē Ukrainē.Letra e Sekretarit ame,rikan, Antony Blinken, la tē kuptohej se nē fakt, Ame,rika nuk do tē kishte shumē kohē – ose nuk do ta kishte kohēn qē ne imagjinonim pēr Ne.Nē letrēn e Blinken dērguar kryeministēr Kurtit, Sekretari ameriakn i Shtetit, jep rekomandime tē qarta se Kurti duhej tē punonte me ambasadorin e ri amerikan nē Prishtinē, z.Jeff Hovenier si dhe me Emisarin Gabriel Escobar, shkruan Periskopi.Ky i fundit para pak ditēsh qēndroi pēr vizitē nē Kosovē ku dha mesazhet e qarta rreth dialogut me Serbinē, qē duhet tē rezultojē me njohje dhe qē duhet respektuar tē gjitha marrē,veshjen e arritura.Nē situatēn e tanishme me Ukrainēn, s’do mend qē Amerika ēshtē tepēr e zēnē pēr tē pritur krerē shtetesh qē s’kanē tē bējnē me kētē punē. Por, shpresojmē qē nē Ukrainē lufta s’do tē nis. Dhe, pse jo, shpresojmē qē Kurti ta realizojē vizitēn e paralajmēruar nē ShBA.

Leave a comment

Your email address will not be published.