Shqiptarët qe morën pjesë në Betejen e njohur te Lepantos 1571

Shqiptarët qe morën pjesë në Betejen e njohur te Lepantos 1571

Shqiptarët qe morën pjesë në Betejen e njohur te Lepantos 1571

Beteja e 7 tetorit 1571, e Lepantos, Qipro, është konsideruar si një nga betejat më të mëdha detare në mes të aleancës së krishterë kundër ushtrisë së sulltan Selimit II. Në foto qe shihni, është shqiponja dykrenare e qartë e zezë, simbol i flamurit kombëtar shqiptar.

Shqiptarët qe morën pjesë në të janë Petro Bua, Kristofos Kontokali, Gjergjio Kokkini, Antonio Kutuballi, Marin Syguri, etj Fatkeqësisht historiografia greke paraqet ata si grekë, por në fakt e gjithë bota thotë se ata ishin shqiptarë. Petro Bua është i treti që e mban këtë emër të trashëguar.

Manoli, poet shqiptar, ka shkruar një poezi në gjuhën italiane në vitin 1571 në lidhje me këtë luftë të përbërë me më shumë se 41 vargje, por deri më sot vetem historiani Arben Llala ka zbuluar , vetem disa vargje të botuara në librin e Konstandinit të Birit dhe librin e Aristides Koles:

Leave a comment

Your email address will not be published.