E FUNDIT/ Lajçak jep lajmin e fundit – Marreveshja Kosove-Serbi eshte shume afer fundit!!!

E FUNDIT/ Lajçak jep lajmin e fundit – Marreveshja Kosove-Serbi eshte shume afer fundit!!!

E FUNDIT/ Lajçak jep lajmin e fundit – Marreveshja Kosove-Serbi eshte shume afer fundit!!!

E FUNDIT/ Lajçak jep lajmin e fundit – Marreveshja Kosove-Serbi eshte shume afer fundit!!!Lajçak: Kosova dhe Serbia janē shumē afēr marrēveshjes.I dēruari i BE-sē, Miroslav Lajckak, ēshte shprehur se pas 11 orēve tē ne,gociatave intensive janē afēr marrē,veshjes pēr disa dokumente mes Kosovēs dhe Serbisē pa specifikuar se nē cilat çēshtje do tē merren vesh palēt.Lajcak ka shkruar se hapi i fundit ēshtē mē i vēshtiri por qē puna vazhdon.“Pas 11 orēve tē negociatave intenzive dje, jemi afēr pēr tē arritur marrē,veshje nē disa dokumente. Por si zakonisht, hapi i fundit ēshtē mē i vēshtiri. Puna vazhdon”, ka shkruar Lajcak.Tē martēn, 22 shkurt, nē Bruksel, krye,negociatorēt e Kosovēs dhe Serbisē kanē zhvilluar takime dypalēshe me zyrtarēt e Bashkimit Evro,pian por nuk ka pasur njē takim tē pēr,bashkēt midis Kosovēs, Serbisē dhe Bashkimit Evro,pian.Qeveria e Kosovēs njoftoi tē mērkurēn se gjatē takimeve dypalēshe me tē dērguarin e posaçēm tē Bashkimit Evropian pēr dialogun Kosovē-Serbi, Miroslav Lajçak, u fol pēr energjinē nē kuadēr tē marrē,veshjes ekzistuese.“Diskutimet me Bashkimin Evro,pian nē kētē fushē kanē shēnuar progres, megjithatē mbeten ende detaje pēr t’u trajtuar”, thuhet nē njē njoftim.Po ashtu thuhet se ēshtē diskutuar pēr pēr çēshtjen e personave tē zh du,kur dhe targat e veturave.Megjithatē, nē njoftim nuk ēshtē treguar pse nuk ēshtē mbajtur takimi i pēr,bashkēt me palēn serbe, edhe pse i njējti ishte para,lajmēruar.I dērguari i posaçēm i BE-sē, Miroslav Lajçak, nuk ēshtē prononcuar pas takimeve ndērsa gjatē ditēs ka deklaruar se bisedimet ishin “intensive” pēr njē sērē temash konkrete.

Ndērkaq pala serbe ka thēnē se me Lajçak kanē folur pēr nevojēn pēr krijimin e Asociacionit tē komunave me shumicē serbe.“Çēshtjen e parē qē kemi para,shtruar ka qenē formimi i Asociacionit. Kanē kaluar nēntē vite qē nga marrē,veshja e Brukselit dhe ende jemi nē pritje tē formimit. Pa Asociacion nuk e di se si mund tē ecim tutje dhe tē flasim pēr çēshtje tjera. Jemi tē gatshēm tē bisedojmē. Por ajo qē ēshtē me rēndēsi ēshtē tē zbatohen gjitha marrē,veshjet”, ka thēnē pēr mediat serbe shefi i delegacionit tē Serbisē pēr dialog, Petar Petkoviq.Ai e ka fajēsuar zēvendēskrye,ministrin e Kosovēs, Besnik Bislimin, pēr mosmbajtjen e takimit trepalēsh.Radio Evro,pa e Lirē raporton se sipas burimeve diplomatike, delegacioni i Kosovēs nuk ka refuzuar tē takohet me palēn serbe por nuk ka dashur qē me tē tē diskutojē pēr temat tē cilat i konsideron si tē mbyllura dhe pēr tē cilat mendon se duhet tē bisedojē vetēm me BE-nē pēr modalitetet e zbatimit.Pala kosovare mendon se marrē,veshja pēr energji ēshtē çēshtje e kryer, ndērsa ēshtē i gatshēm edhe teksti me detaje pēr implementimin e saj nē territorin e Kosovēs.Gjithashtu, nēse do tē ketē pērparim nē ditēt nē vijim nē çēshtjet e energjisē dhe asaj tē personave tē pagjetur, mund tē krijohen edhe kushtet pēr njē takim tē nivelit tē lartē mes krye,ministrit tē Kosovēs, Albin Kurtit dhe presidentit tē Serbisē, Aleksandar Vuçiq.Nēse do tē ndodhē, nē kētē takim, sipas burimeve diplomatike, do tē diskutohet pēr elementet e marrēveshjes gjithēpērfshirēse pēr tē cilēn nē BE thonē se ēshtē synimi kryesor i dialogut.Ndonēse pala serbe ka thēnē se nē dialog do tē kērkojē qē tē lejohet edhe votimi nē terri,torin e Kosovēs nē zgjedhjet e Serbisē, nē takimin e delegacionit tē Kosovēs me tē dērguarin e posaçēm Miroslav Lajçak nuk ēshtē folur pēr kētē temē.Megjithatē, burimet e BE-sē thonē se “duhet gjetur njē mundēsi qē tē mundēsohet votimi edhe nē Kosovē” ndonēse kjo nuk ēshtē njē temē formale e dialogut.Serbia mban zgjedhjet e para,kohshme parlamentare dhe ato presidenciale mē 3 prill.Institucionet e Kosovēs, ndryshe nga praktika e mēparshme, kanē para,lajmēruar se nuk do tē lejojnē organizimin e tyre nē Kosovē.Dialogu mes Kosovēs dhe Serbisē, me ndērmjetēsim tē BE-sē, ka nisur mē 2011.Rundi i ri i bisedimeve tē 22 shkurtit u zhvillua pas njē kohe relativisht tē gjatē pa takime, me pērjashtim tē atyre tē ekspertēve pēr çēshtjen e targave tē veturave.Pēr kētē çēshtje ēshtē arritur njē marrē,veshje kalimtare nē vjeshtēn e vitit tē kaluar, por ēshtē thēnē se nē njē afat prej gjashtē muajsh duhet tē arrihet njē marrēveshje afatgjate.Burimet diplomatike nē Bruksel kanē paralajmēruar se takimet e sē martēs do tē shfrytē,zohen pēr tē testuar nēse ka gatishmēri tē mjaftueshme mes palēve edhe pēr njē takim tē nivelit tē lartē mes krye,ministrit tē Kosovēs, Albin Kurti dhe presidentit serb, Aleksandar Vuçiq.Tē dyja palēt kanē thēnē publikisht se janē tē gatshme pēr takim tē tillē, por BE ka insistuar se nēse ndodhē ai, duhet tē ketē edhe rezultate konkrete.

Leave a comment

Your email address will not be published.