E Hanin Sulltanët Dhe Mbretërit, Kjo Perime Zhduuk Çdo Të Keqe Në Trup

admin 0

E Hanin Sulltanët Dhe Mbretërit, Kjo Perime Zhduuk Çdo Të Keqe Në Trup

Shpargu është një perime me pak kalori dhe shumë fibra. Në 100 gramë shparguj gjenden 20 kalori.
Prania e bollshme e fibrave, vitaminave A, B1, B6, C, aciidi foliik, amiinoaciidet, karotenooidi e kripërat minerale të kalciumit, fosforit e potasiit dhe përmbajtja e ulët e kalorive, i bëjnë shpargujt një ushqim veçanërisht të kërkuar në normalitetin e trupit të njeriut por sidomos në dietën e dobësimit.
Shpargujt janë stimulues shumë të mirë të oreksit por ajo çka paraqet interes, është se rekomandohet në rastet kur kërkohet eliminimi i celulitit pasi shpargujt reduktojnë gjendjen e lartë të likuideve në sajë të përmbajtjes aktive të puriinave.
Aciidi aspaartik i cili gjatë uriinimit përfton eerën tipike të shpargujve, është një komponent dallues që çon edhe në efiiçencën e sistemit renaal. Gjithsesi, veçoria e stimulimit diuretik që shkaktojnë shpargujt, në rastet e veçanta të veshkave të sëmmuraa, e bën atë përgjithësisht të pakëshillueshëm për konsum nga pacientët që vuaajnnë prej insufiiçenncës renaale por edhe nga nefriiti (infekksionii i veshkave).

Shpargujt e freskët janë një burim i pasur antiioksidanntësh siç janë: luteiina, zea-ksanthiina, karoten dhe kriipto ksanthiina. Së bashku këto përbërës flavonoidë ndihmojnë në largimin e radiikaleeve të lira nga organizmi.
Shpargujt e freskët janë një burim i pasur folati. Në 100 gramë shparguj gjenden 14% të dozës së rekomanduar ditore të aciidit foliik. Studimet shkencore kanë treguar që konsumimi i rregullt i folatit gjatë periudhës para shtatzanisë dhe deri në fazat e para të saj parandalon defeektet tek fëmijët e sapolindur.
Kërcennjtë janë të pasur me vitaminat komplekse të grupit B, që janë thelbësore për funksionet e metabolizmit dhe enziimat e qeliizave. Shpargujt e freskët përmbajnë edhe vitamina të tjera antiioksidannte siç janë: vitamina C, vitamina A dhe vitamina E. Konsumimi i rregullt i ushqimeve të pasura me këto vitamina ndihmon trupin të zhvillojë rezistencë të fortë kunndër infekksioneeve dhe radiikaleeve të lira.

Shpargujt janë gjithashtu një burim i mirë i vitaminës K. 100 gramë shparguj përmbajnë 35% të dozës së rekomanduar ditore. Vitamina K luan një rol të rëndësishëm për shëndetin e kockave. Njëkohësisht, pasi që është i pasur me kalcium, e lehtëson humbjen e këtij minerali nga eshtrat.
Ato gjithashtu kufizojnë dëmmet e neurooneeve në tru dhe kanë një rol thelbësor në trajtimet e pacientëve që vuaajnë nga sëmunddjaa e Alzheiimeriit. Përveç kësaj përmbanë edhe shumë kromm, i cili e zvogëlon ndjeenjën e uriisë, me ç’rast u rekomandohet kryesisht femrave të cilat kanë probleeme me peshën e tepërt.
Shpargu stimulon largimin e tokksinaave, e lehtëson uriinimin, zvogëlon kolesterolin në gj ak dhe shtypjen e gj akut, dhe e përmirëson punën e zemrës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *