Gjethet E Metës; Një Bimë E Vogël Me Shumë Vlera Që Bëjnë Mrekulli

admin 0

Gjethet E Metës; Një Bimë E Vogël Me Shumë Vlera Që Bëjnë Mrekulli

Nga bima ose nga erëza e mentës ju mund të përfitoni shumë të mira për organizmin tuaj, që mbase nuk i dinit deri më tani.Menta është një bimë që njihet që nga antiikiteeti për të mirat e shumanshme që i ofron shëndetit tonë. I përket familjes labiate, të llojit menta dhe është në forma të ndryshme. Ajo përmban ujë, fibra, proteina, shumë minerale (kalcium, kalium, magnez, fosfor, natrium), vitamina (të grupit A, B, C e D) dhe amiinoacidee.
Ndër të tjera, nga esenca e vajit të mentës përftohet mentoli, një lloj alkkoolii që i duhet pjesës më të madhe të produkteve farmaceutike. Për më tepër ju themi se menta është: Pastruese – Shumë e dobishme në rastet e erës së kkeqe të gojës: duke bërë gargarë me lëngun e përftuar nga 5 mg gjethe mente me 100 ml ujë, ky probleem mund të marrë fund menjëherë.

Ka veprim aromatik – Menta përdoret gjithmonë në kuzhinë, falë veprimit të saj aromatik dhe shpesh gjendet në pjatat e kuzhinës italiane. Por ajo përdoret edhe për prodhimin e pijeve, likeereve dhe produkteve të ëmbla.
Veprim “çlirues” – Është e pakontestueshme që menta dhe esenca e vajit të saj ka një veprim “çliiruees”, që do të thotë se qetëson muskulin unazor ezofaageeal, duke reduktuar volumin e gaazrave në zorrë.Është kozmetike – Në kozmetikë, menta ka një veprim rifreskues, tonik dhe pastrues. Këto janë edhe arsyet se pse ajo futet te shampot. Duke e aplikuar në lëkurë, krijon një lloj ndjesie freskie dhe anestteziie lokale.
Veprim lëngësues dhe balsamik – Menta ka një veprim freskues, çlirues për hundët, lëngëzon sekkreciionet e aparatit respirator etj. Në mjekësinë kineze përdoret kundër ftohjes, temperaturës dhe kollës.Veprim “shpërbërës” – Disa studime kanë treguar një aftësi të mundshme të mentës për të shpërbbërë gurët në tëmth, por për momentin studimet janë ende të pakta për të demonsttruaar më saktë këtë veprim të mundshëm të saj në organizëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *