I mori j.eten familjes shqiptare/ Bëni shumë kujdes, ja kush janë kërpudhat ‘vd.e.kjeprurëse’ dhe si t’i dalloni

admin 0

I mori j.eten familjes shqiptare/ Bëni shumë kujdes, ja kush janë kërpudhat ‘vd.e.kjeprurëse’ dhe si t’i dalloni

Ish-ministri i Bujqësisë, Edmond Panariti ka dalë me një reagim lidhur me ngjarjen që tro.n.diti ditën e djeshme vendin tonë ku 3 anëtarë të një familje nga Kosova ndërruan jetë pasi konsumuan kërpudha të cilat rezultuar vd.e.k.jeprurëse.
Sipas Panatirit, në shumë pyje rritet kërpudha helmuese “Kësula e Vd.e.kjes”, e cila përmban lëndën t.o.ksike amato.ksinë e cila i reziston dhe nuk s.ka.rohet nga gatimi,duke sjellë v.d.e.kje të menjëhershme pas konsumimit.
Më tej, Panariti, shton se e vetmja mënyrë për të zbuluar lëndën he.lm.uese në kërpudha, është me anë të provës Wieland, pra pikimi i një sasie acidi klorhidrik të përqëndruar në tulin e kërpudhës, e cila nëse përmban h.e.lm merr ngjyrë blu në të gjelbër.
Postimi i plotë:
Trishtm për humbjen e jetës nga he.l.mimi i dy.shuar nga konsumi i kërpudhave i familjes Kosovare, nga Gjilani.

Toksi.kologjia analitike ligjore duhet të thotë fjalën e fundit.
Megjithatë, është thuajse e pamundur të dallosh me sy të lirë llojet normale nga ato he..l.muese të kërpudhave.
Dy këpurdhat e para në foto janë shumë he.l.m.uese ndërsa e treta aspak. Por dallimi me sy të lirë është shumë i vështirë.
Kur them shumë he.l.muese, do të thotë se mjafton gjysëm këpurdhe për të shkaktuar vd.e.k.jen pas ngrënies.
Te ne, kudo në pyje dhe terrene me hije dhe me lagështi, rritet këpurdha he.l.muese “Kësula e V.dekjes”..
Kjo këpurdhë përmban lëndën to.k.sike amatoksinë e cila i reziston dhe nuk sh.ka.t.ërrohet nga gatimi, zjerja, pjekja, skuqja.
Prandaj pas konsumit he.l.mimi me të është i sigurtë.
E vetmja mënyrë për të zbuluar lëndën h.e.l.muese në kërprdha, eshtë me anë të provës Ëieland, pra pikimi i një sasie acidi klorhidrik të përqëndruar në tulin e këpurdhës, e cila nëse përmban h.el.m merr ngjyrë blu në të gjelbër.
Për fat të keq, nuk njihet ndonjë anti.h.elm (antidot) specifik ndaj këtij h.e.lmi.
Por mënyra më e mirë e trajtimit pas h.e.l.mimit është ajo me karbon aktiv nga goja, provokimi i të vje.llave dhe pastrim sa më i shpejtë i zorrëve me klizëm, në mënyrë që të reduktohet sa më parë dhe sa më shumë sasia e h.e.lmit..
Edhe trajtimi me atropine ndihmon..
Ju ftojm ta ndiqni videon me posht !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *