KURRË Nuk E Keni Parë Kështu Ja Si Shperthen Kur Pyetet Për KosovënNëse Nuk Ju Pëlqen Shkoni Në

admin 0

KURRË Nuk E Keni Parë Kështu Ja Si Shperthen Kur Pyetet Për KosovënNëse Nuk Ju Pëlqen Shkoni Në

Samir Behariq, hul.umtues në Forumin Ballkanik, ka thënë se emisari i Bashkimit Evropian, Miroslav Lajçak, është përgjigjur në mënyrë arrogante kur ia ka parashtruar pyetje për liber.alizimin e vizave për Kosovën.
“E pyeta Lajçakun se pse liderët e Ballkanit Perën.dimor duhet t’iu besojnë premtimeve të BE-së, përderisa BE-ja ka dështuar që të liberalizojë vizat për Kosovën dhe të nisë bisedimet për pran.imin e Maqedonisë së Veriut. Përgjigjja e tij ishte e neveritshme: “Nëse nuk i besoni BE-së, shkoni diku tjetër”, ka shkruar Behariq në Twitter.
Lajçak kishte shtuar se “është bërë trend që të krit.ikohet BE-ja për liberalizimin e vizave, por se liderët e Kosovës duhet të shkojnë të kërkojnë pajtim në shtetet që po e bll.okojnë lirinë e lëvizjes”.
Në anën tjetër, ministri i Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, ka krit.ikuar BE-në duke thënë se vendet e Ballkanit gjithmonë përballen me thirrjen “nëse e përmbushni këtë, ne do t’i përmb.ahemi zotimeve”, por se në realitet “BE-ja s’po i përmbahet zotimeve”.

Ka përmendur këtu çështjen e ndryshimit të emrit të shtetit, por ka theksuar se BE-ja s’ka kryer zotimet që i kishte dhënë.
Behariq në një postim tjetër në Twitter ka publikuar një billbord të pre.sidentit kinez në Serbi, duke thënë se nuk mund ta gjesh një tjetër ku mund të shkruajë “Falemin.derit Von der Leyen”.
Në seancën plenare të Parlamentit Evropian në mars të këtij viti janë miratuar raportet për katër shtete të Ballkanit Perëndimor. Më herët, më 23 shkurt, të njëjtat raporte ishin miratuar në Komisionin e pol.itikës së jashtme.
Raporti për Kosovën në pjesën më të madhe flet për p.rob.lemet me të cilat përballet Kosova, nga nevoja për një reformë të sistemit zgjedhor, mungesa e transp.arencës në pronësinë e mediave, sfidat në ruajtjen e mjedisit, nevojën për depolit.izimin e administratës publike dhe reformën e gjyqësorit.
Nga Kosova kërkohet që të bëjë më shumë edhe në lu.ftë kun.dër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Po ashtu bëhet ftesë për një ang.azhim më të madh të autoriteteve të Kosovës edhe në komunikim me shoqërinë civile. Nga Kosova, sikur edhe nga Serbia, kërkohet përkushtim dhe qasje konstruktive edhe në dialog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *