LAJM I MADH/ Rama e Vuçiq marrin “goditjen” e madhe, Ballkani i Hapur drejt deshtimit?!

admin 0

LAJM I MADH/ Rama e Vuçiq marrin “goditjen” e madhe, Ballkani i Hapur drejt deshtimit?!

Rama e Vuçiqi marrin “goditjen” e radhës, “Ballkani i Hapur” drejt dështimit të sigurt.Projekti “Ballkani i Hapur” që nga fill,imi i tij, ka pasur kundër,shtime të mëdha nga shtetet e rajonit.Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia janë të vetmet shtete që po e për,krahin dhe po e cilësojnë si të nevoj,shme këtë nismë.Së fundi edhe përfaqësuesi i posaçëm i Bashkimit Evro,pian në dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajçak, e ka cilësuar nismën e “Ballkanit të Hapur” si konkurrencë të pashë,ndetshme për proceset e integrimit evropian të vendeve të Ballkanit Perëndimor.Ai në Forumin Alpbachut ka thënë se në këtë rast, kjo ini,ciativë nuk është konkurrencë e shëndetshme, duke shtuar se ka shumë nisma të tjera të cilat kanë të njëjtin qëllim siç është edhe CEF,TA.
Tutje, Lajçak ka thënë se inici,ativa të tilla duhet t’i afrojnë më shumë vendet partnere se sa t’i për,çajnë e largojnë ato. Ai ka shtuar se duhet shman,gur situatat kur platformat e tilla i bëjnë këto vende garuese me njëra-tjetrën.Analistët në pro,noncimet e tyre për gazetën “Bota sot” e mbështetën qëndrimin e Lajçakut, derisa ata para,lajmërojnë dështimin e këtij projekti.Kujtojmë se “Ballkani i Hapur” është nismë e Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut. Kosova, Bosnja dhe Mali i Zi deri tash e kanë re,fuzuar bashkimin në këtë nismë.Voca: Nuk ka zgjidhje tjetër përveç integrimit të BE, “Ballkani i Hapur” nuk mund të realizohet.Njohësi i çështjeve ndërkombëtare, Mirsad Voca në një prononcim për gazetën “Bota sot” ka koment,uar kundërshtimin e përfaqësuesit të BE-së, Miroslav Ljaçak për “Ballkanin e Hapur”.Fillimisht, ai i para,lajmëroi shtetet që po e përkrahin këtë projekt (Shqipërinë, Serbinë dhe Maqedoninë) se nuk mund të hapen negociata për in,tegrim pa u konsoliduar si shoqëri dhe si shtet.
“Disa shtete të frustruara sepse të korrup tua,ra, me ekonomi të dobët, jo të integruara mjaft,ueshmërisht nga brenda, nuk e kanë kuptuar ende se nuk mund të hapen negociata për integrim pa u konsol,iduar si shoqëri dhe si shtet për të arritur atë që e quajmë « acquis communautaire»”, deklaroi Voca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *