Mjekja njohur tregon fjalën me 4 shkronja që duhet me patjetër t’ua mësoni fëmijëve tuaj

admin 0

Mjekja njohur tregon fjalën me 4 shkronja që duhet me patjetër t’ua mësoni fëmijëve tuaj

Mjekia pediatre Lira Gjika, ka dhënë disa këshilla që prindërit duhet t’i kenë parasysh për fëmijët e tyre.Gjika i këshillon nënave të përdorin formulën E.A.S.Y., që fjalë për fjalë nënkupton mirëushqyerjen, aktivitetin, gjumin dhe kohën për vete.
Këshillat e Lira Gjikës:
Në këshillimoret e fëmijëve në Danimarkë, nënave me fëmijë të porsali ndur u rekomandohet një formulë e thjeshtë për të edukuar fëmijën e porsaardhur në je të.

Në këtë formulë të thjeshtë është përmbledhur se si duhet të veprojnë me fëmijën e tyre që të rritet sa më i shëndetshëm e i qetë dhe njëkohësisht nëna të mos ndihet e lodhur dhe fa jtore se nuk di të rrisë fëmijën e saj.
Kjo formulë është E.A.S.Y. këto germa janë gërmat e para të katër fjalëve: 1. Eat (ngrënie) ushqimi i fëmijës 2. Activity- aktivitete për fëmijën 3. Sleep- respektimi i orëve të gjumit 4. You time- kohë për vete nëna. Nëna duhet të gjejë kohë për veten e saj.
Këto këshilla e ndihmojnë nënën, që të organizojë ditën si për fëmijën dhe veten. Një nënë e qetë natyrisht që arrin të qetësojë edhe fëmijën e saj.
Një nënë që pret nga të tjerët që ti qetësojnë fëmijën, natyrisht që do të jetë an kthioze dhe siç dihet, an kthi i nënës i kalon automatikisht fëmijës duke mos e lejuar atë të jetë i qetë.
Në praktikën tonë për mirërritjen e fëmijës në muajt e parë të jetës, nëna gati përjashtohet me fo rcë si nga nëna dhe nga vjehra. Në vend që ta ndihmojnë të zhvillojë mëmësinë, i thonë ti nuk di.
Për aktivitete fizike as që bëhet fjalë, madje nuk e lejojnë nënën as të nxjerë shëtitje fëmijën që ditët e para të jetës.

I vetmi aktivitet fizik përveç veshjes dhe ushqyerjes është banja edhe ajo është shumë e shkurtër, pasi kultivohet fr ika se fëmija mund të ftohet e sëm. uret. Mirë do të ishte që banja të zgjaste të paktën 30 min që në fillim të jetës së fëmijës.
Një gjë tjetër, që është shumë e rëndësishme dhe me vlerë për fëmijën dhe shëndetin e tij, është aktiviteti fizik me lojëra të vogla që në fillimet e jetës. Për shëmbull pasi nëna e ushqen fëmijën, mund t’i flasë e tregojë fytyrën e tij në pasqyrë, t’i emërtojë gojën, hundën, sytë, veshët, flokët e tjerë.
Ti tregojë që është një ditë më e/i madh. Pak fiskulturë duke i hapur krahët dhe afroja më pas në gjo ks, po kështu veprohet edhe me këmbët, i shtrihen dhe i afrohen te barku.
Gjithashtu prindërit të përpiqen të braktisin mendësinë e vjetër, që fëmija është i vogël dhe nuk merr vesh, por ta shohin njeri dhe njeriu me njeriun komunikon nëpërmjet fjalës, kështu duhet bërë edhe me fëmijën

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *