Norvegjezi I Cili Ishte Pjese E NATO-S Ne Vitet 99 Ruan Raportet E Forta Me Kosoven , Ja Kush Ishte!

admin 0

Norvegjezi I Cili Ishte Pjese E NATO-S Ne Vitet 99 Ruan Raportet E Forta Me Kosoven , Ja Kush Ishte!

Në qershor të vitit 1999, nor.vegjezi Kenneth Andresen pranoi një thirrje nga ushtria e shtetit të tij për t’u bërë pjesë e një misioni ush.tarak në Kosovë.
Kishte kaluar shumë pak kohë prej kur NATO për.fundoi një fushatë ajrore të bom.bardimeve mbi ish-Jugosllavi, me qëllim të ndaljes së vrasjeve dhe spas.trimit etnik në Kosovë.Qindra-mijëra shqiptarë ishin larguar dhun.shëm prej shtë.pive të tyre nga forcat paramilitare e ush.tarake serbe.Gjatë luftës së viteve ‘98-99, u vra.në mbi 13 mijë persona, shumica ishin shqiptarë.
Por, ditën kur ushtria norvegjeze e kontaktoi Kenneth Andresenin, ai nuk kishte infor.macione të mjaftueshme se çfarë në të vërtetë po ndodhte në vendin e dalë nga luf.ta.
“Jam munduar ta kuptoj situatën përmes leximit të laj.meve”, thotë Andresen.

Kosovë: Kenneth Andresen me kolegët e tij, Abit Hoxha nga Universiteti i Agderit dhe Profesor James Sweeney nga Universiteti i Lancasterit (Mitrovicë, 2018).
I bombarduar nga informacionet në media si dhe diskutimet politike pro dhe kundër përfshirjes së Norvegjisë, në operacionet e bombardimit të ish-Jugosllavisë, Andresen, vendosi që të nisej për në Kosovë.Kosovë: Kenneth Andresen, gjatë një vizite të tij në Manastirin e Graçanicës më 2016.
Kosova ishte e shkatërruar nga lufta.
“Nuk e dija se çfarë të prisja, por e dija që ishte e vështirë. Sigurisht, gjatë rrugës pashë shumë shtëpi që ishin të shkatërruara, rrugët e shkatërruara dhe urat, të gjitha këto… dhe vërtet nuk e kuptoja derisa mbërrita dhe pashë shkatërrimin në të gjithë Kosovën”, thotë Andresen.
Gjatë misionit të tij në kuadër të KFOR-it, Andresen, për gjashtë muaj ishte i uniformuar dhe ushtronte pozitën e zyrtarit për informim.
Ai thotë se pa se si shumë njerëz ishte larguar nga luftimet drejt vendeve të rajonit, duke lënë pas vetes gjithçka.
Lidhja e Kennethit me KosovënMisioni i Kennethit në Kosovë në vitin 1999, zgjati gjashtë muaj, nga korriku 1999 deri janar 2000.Gjatë shërbimit ai monitoroi vazhdimisht gazetat lokale dhe ishte shumë kureshtar se pse mediat në Kosovën e pasluftës, ndryshonin aq shumë me ato në Norvegji.
“Pata mundësinë që të mësoj më shumë për median. Ne lexonim gazetat ditore me ndihmën e përkthyeseve dhe isha shumë kureshtar pse media është kaq ndryshe nga mediat në Norvegji. Si punojnë gazetarët në një situatë të pasluftës?! Dhe ky ishte vetëm fillimi i shumë projekteve të mëvonshme”, thotë Andresen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *