Të rinjtë duan të ikin nga Shqipëria/ 80 % e studentëve duan të largohen. Të shkolluarit jashtë s’duan të kthehen

admin 0

Të rinjtë duan të ikin nga Shqipëria/ 80 % e studentëve duan të largohen. Të shkolluarit jashtë s’duan të kthehen

Një anketë e Qendrës për Studime Ekonomike dhe Sociale doli me rezultatin se rreth 80% e studentëve shqiptarë dëshirojnë të largohen nga vendi dhe gati 60% e maturantëve po planifikojnë të ikin nga Shqipëria. Nga ana tjetër rreth 95% e të rinjve të larguar për studime jashtë Shqipërisë, nuk dëshirojnë të kthehen më në vendin e tyre. Sipas Qendrës të rinjtë në vendin tonë prej vitesh kanë humbur shpresën te vendi i tyre dhe dëshirojnë të largohen për një punë më të paguar, për një ekonomi më të qëndrueshme, për arsim më cilësor, për ligje të zbatueshme, për shërbime pa korrupsion, për vlerësim bazuar në aftësitë.
Vetëm një vit më parë, OKB-ja bëri publike faktin se ndërmjet viteve 1990-2020, thuajse 1,2 milionë persona ishin larguar nga vendi, përqindja më e madhe të rinj e të reja.
“Ne kemi që në ‘90 që ikim rrugëve të Europës. Vajza ime mbaroi ekselente shkollën e lartë për Infermieri dhe është pa punë. Do të iki në Gjermani. Po mëson gjuhën dhe do të largohet, këtu nuk ka mundësi, duhet miqësi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *